Klizna vrata

Klizna vrata imaju neke svoje prednosti i nedostatke u odnosu na standardna vrata s jednim ili dva krila

Klizna vrata imaju neke svoje prednosti i nedostatke u odnosu na standardna vrata s jednim ili dva krila. Jedan od najčešćih razloga za odabir kliznih sobnih vrata svakako je ušteda na prostoru. Naime, neke prostorije u kući, stanu ili apartmanu su vrlo malene pa svaki centimetar igra važnu ulogu. ako imate malenu sobu i želite maksimalno uštedjeti na prostoru – klizna vrata su odličan izbor.

Klasična klizna vrata dolaze s vodilicama i kotačićima kako bi otvaranje i zatvaranje bilo fluidno i lako. No, takve su vodilice ponekad trn u oku korisnika kuće i stanova pa se sve češće odlučuju za skrivene klizne mehanizme. Iako su vrata koja se uvlače u zid skuplja u odnosu na klasične varijante, definitivno donose veliku promjenu – i funkcionalno i estetski.

Kupci novih kliznih vrata uglavnom brinu oko toga hoće li ta vrata pružiti dobru zvučnu i temperaturnu izolaciju. Naime, za razliku od klasičnih vrata koja u potpunosti "dihtaju" zahvaljujući gumenim brtvama, kod kliznih vrata situacija je nešto drugačija, naime potrban je razmak od zida da bi vrata mogla neometano klizati, te ona služe samo za odvajanje prostorija.